Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztály

Túravezetői tanfolyam

Célja:

a felelős barlangi túravezetők képzése (mind a barlangok, mind a túratársak szempontjából). Azon ismeretek megszerzése és elsajátítása, melyek egy magyarországi barlangban való túra vezetéséhez illetve a barlangok bemutatásához szükségesek, beleértve ebbe az összes barlangtudományi ismereteket, a jogi, természet- és barlangvédelmi, túravezetési, pszichológiai, elméleti, gyakorlati és kötéltechnikai jellegű feladatokat is. További célja az oktatók utánpótlásképzése.

A túravezetői tanfolyamon a KTM rendeletben meghatározott ismeretanyagok mellett a hangsúly az oktatási ismeretek elsajátításán és azok begyakorlásán van. A rendelet az itt végzett személyeket oktatásra alkalmas túravezetőknek minősíti.

Jelentkezés feltétele:

A technikai II. tanfolyam elvégzését követő sikeres részvizsga (T2) valamint, kétéves barlangjáró gyakorlat. A jelentkezésekhez csatolni kell egy rövid szakmai életrajzot, a csoportvezető ajánlását és igazolását a két éves gyakorlatról.

Rendezése:

Az MKBT oktatási szakosztálya, valamint a KTM rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő szervezetek, akik erre a hatósági engedélyt megkapták. A záróvizsgák a tanfolyam végén vannak, a KTM rendeletben meghatározott feltételek szerint.

Elméleti és gyakorlati vizsga követelményei:

A 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./1.-3. pontjában foglalt tematika alapján a 4. számú melléklet tartalmazza.

 

 

Az Oktatási Szakosztály 2014 novembertől 2015 novemberig Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal (2014-ben november 8-9, december elején 1 hétvége...).

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2014.09.30.

A jelentkezés módja:

  1. A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
    Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, csatolva, sajatnev.pdf, sajatnev.doc címmel Word vagy PDF file formátumban. Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazzon:  személyes adatokat, eddigi elvégzett barlangász tanfolyamokat, egyéb barlangásztevékenységeket (pl kutatás, térképezés...), bejárt barlangokat (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket), néhány mondatos motivációs részt, dátumot
  2. 3. Túravezetői ajánlás elküldése küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
  3. 2 db igazolvány kép készítése. Az igazolványképet el kell hozni a felvételire, de a jelentkezési határidőig scannelve el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
  4. scannelve minimum 800 * 800 pixel, színes,teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt, és alatta a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen, és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, melynek megszerzésének legvégső határideje 2014. december 15. ( T2-es vizsga húzórendszerek és társmentések része az október 4-én megrendezett Központi Vizsga pótvizsgáján is letehető. )

Felvételi vizsga 2014. október 19 vasárnap

Belépés tagoknak