Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztály

Uncategorised

 
Kedves Barlangászok!

Az Oktatási Szakosztály 2020. novembertől Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal.

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2020. szeptember 15.

 

2012 Njegos idokapu jujuA jelentkezés módja:

 • A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
 • Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre csatolva, sajatnev.pdf vagy sajatnev.doc címmel docx vagy pdf file formátumban.
  Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazza a következőket:
 • személyes adatok
 • eddigi elvégzett barlangász tanfolyamok
 • egyéb barlangász tevékenységek (pl kutatás, térképezés...)
 • bejárt barlangok (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket)
 • néhány mondatos motivációs rész
 • dátum
 • Túravezetői ajánlás elküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 • 2 db igazolványkép készítése.

 • Az igazolványképet a jelentkezési határidőig el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
  minimum 800 * 800 pixel, színes, teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt és alatta, a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. 
Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, mely megszerzésének legvégső határideje: 2020. október 2.

Felvételi vizsga 2020 október 3. szombat

 

A felvételi teszt jellegű írásbeli lesz az alábbi anyagokból:

Magyarország Fokozottan Védett Barlangjai könyv elég sok adatot, szakszöveget tartalmaz. Nem a szakszövegre vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy egy leendő túravezető mennyire van képben a hazai barlangokkal kapcsolatosan. Elvárható egy túravezetőtől, hogy egy megadott irodalom lényegi, fontos elemeit ki tudja szűrni. A legjellegzetesebb és közismertebb barlangok feltárásának körülményiről és felfedezőiről várhatóak tesztkérdések, valamint a barlangok morfológiai jellegéről és földtani jellegzetességeiről. Nem fogjuk a könyvet szó szerint kikérdezni.

Felhívjuk a figyelmet (későbbi viták és sérelmek elkerülése végett), hogy aki nem megfelelő képet, önéletrajzot küld, az űrlapot nem megfelelően tölti ki vagy határidő után jelentkezik, azt későbbiekben pótolni nem lehet és nem áll módunkban felvételire és tanfolyamra bocsátani. Aki mindent jól adott le, arról 5 napon belül visszaigazolást kap.

A tanfolyam díja előreláthatólag 80.000 Ft lesz, melyet két részletben (első felét a tanfolyam kezdetekor, másodikat a tanfolyam félidejében) kell befizetni.

A tanfolyamot 20 fővel tervezzük megtartani.

A tanfolyam első kötelező programja a Szakmai Napokon való részvétel 2020. november 7-8).

A tanfolyamra a korábbi évek gyakorlata, valamint az előzetes szándéknyilatkozatok szerint nem fogunk mindenkit felvenni, azaz javasolt a felkészülés. Az elméleti felvételi mellett figyelembe fogjuk venni a jelentkező csoportban lévő aktivitását, a korábbi T2 tanfolyamon és annak vizsgáján nyújtott teljesítményét, s egyéb barlangi tevékenységeit.
 
 
 

Kedves Barlangászok!

 A vírushelyzet miatt elmaradt szokásos nyári központi vizsga őszre tolódik. 
Aki szeretne az idén jelentkezni alapfokú vagy T1 vizsgára, az ide kattintva teheti ezt meg.
A vizsga időpontja 2020. november 14.
 
Jelentkezési határidő: 2020. november 8. 21 óra
 
Az alapfokú és T1 vizsgaszabályzatot ezen a linken olvashatjátok.
 
MKBT Oktatási Szakosztály nevében jó felkészülést kívánunk!
 
 
 

 

Kedves Barlangászok!

 A vírushelyzet miatt elmaradt szokásos nyári központi vizsga őszre tolódik. 
Aki szeretne az idén jelentkezni alapfokú vagy T1 vizsgára, az ide kattintva teheti ezt meg. A vizsga időpontja 2020. november 14.
 
Az alapfokú és T1 vizsgaszabályzatot ezen a linken olvashatjátok.
 
MKBT Oktatási Szakosztály nevében jó felkészülést kívánunk!
Kedves barlangászok!
Alább olvashatjátok az elkövetkező időszakban szervezett programjainkat.

2017. szeptember 23. – Pótvizsga

Az idei év júliusában megtartott központi vizsga pótvizsgájára azok jelentkezését várjuk, akik értesítést kaptak róla, hogy valamilyen részelemből pótolhatják hiányosságaikat. 

Részletek, jelentkezés, pontos információk augusztus végén.


2017. október 7-8. – Módszertani hétvége

Az elmúlt pár évben Szakosztályunk nagy hangsúlyt fektetett a különböző szintekhez illeszkedő, jól kidolgozott, egyértelmű vizsgaszabályzatok létrehozására. Az ezekben és az ezek által az oktatásban történt változások és általános újítások ösztönözték egy módszertani hétvége megrendezését.

Egy intenzív, egész hétvégés alkalmon szeretnénk bemutatni a legfontosabb változásokat, újításokat, így nyújtva segítséget a különböző barlangászcsoportok saját tanfolyamain oktató tapasztalt barlangászoknak, valamint megválaszolni a felmerülő kérdéseiket.

Akiknek szánjuk ezt az intenzív workshopot:

 • Gyakorlattal rendelkező, több éve aktívan barlangászó egyének, akik saját csoportjuk alapfokú tanfolyamain és T1 felkészítésein részt vesznek.
 • Végzettségi előkövetelményt nem várunk el.
A hétvége bentlakásos módon, a technikai tanfolyamhoz hasonló intenzitással kerül megrendezésre egy Budapesthez közeli, ám vidéki helyszínen.

A hétvége programját képezi majd több témát érintő elméleti előadássorozat és ezekhez kapcsolódóan gyakorlat a sziklafalon. Részletesen az alapfokú és technikai I. szintek anyagában történt változásokat, oktatói ajánlásokat, tapasztalatainkat osztanánk meg, érintőlegesen pár szót ejtve az átalakult technikai II. tanfolyamról, ám annak anyagát nem ismertetve.

Szemezgetés a tervezett témakörökből:

 • slósz helyes összeállítása és beállítása, ajánlott eszközök
 • a vizsgákon elvárt technikai elemek pontosítása (mellbulin lebiztosításának kérdése, ereszkedőeszköz bikázása, stb.)
 • elvárt B-verziók bemutatása, felmerülő kérdések tisztázása
 • társmentések
 • húzórendszerek
 • felszerelésújdonságok bemutatása
 • két pontos biztosítás elvének rendszerbe foglalása
20-25 fő részvételét tudjuk fogadni.

Jelentkezési űrlap később, további információ a levlistákon lesz elérhető.

 
2017. október 28. – Túravezetői tanfolyam felvételi

Az Oktatási Szakosztály az idei évben újabb túravezetői tanfolyam indítását tervezi.

A tanfolyamra jelentkezés előfeltétele a sikeres T2 vizsga megléte, ennek vizsgaszabályzata megtalálható honlapunkon (http://oktatas.barlang.hu/index.php/dokumentumtar/kovetelmenyek/16-osz-barlangasz-technikai-ii-t1-vizsgaszabalyzat).

A tanfolyamra felvételt nyertek számára az előző tanfolyamhoz hasonlóan kötelező lesz a 2017-es Szakmai Napokon való részvétel.

A felvételi követelményeivel és a tanfolyam részleteivel kapcsolatos információk hamarosan várhatóak.


2018 tavasz
A következő Technikai II. tanfolyam megrendezésére jövő év tavaszán kerül sor.

 

 
Üdvözlettel:
Az MKBT Oktatási Szakosztály nevében,
Tarczi Zsófi
 
Az oktatási szakosztály programjai
  
:

Belépés tagoknak