Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztály

Kutatásvezetői tanfolyam

Célja:

A felelős barlangi kutatásvezetők képzése (mind a barlangok, mind a kutatótársak szempontjából). Azon ismeretek megszerzése és elsajátítása, melyek egy magyarországi barlangban való kutatás szervezéséhez, vezetéséhez illetve azok szakmai és tudományos feldolgozásához szükséges.

Jelentkezés feltétele:

A kutatásvezetői tanfolyamra az jelentkezhet, aki a barlangi túravezetői vizsgát letette és legalább egyéves túravezetői gyakorlattal rendelkezik. Megfelel továbbá a KTM rendelet elvárásainak úgymint, 18. évét betöltötte, és középfokú képzettséggel rendelkezik.A jelentkezésekhez csatolni kell egy rövid szakmai életrajzot, a csoportvezető ajánlását és igazolását az egy éves túravezetői gyakorlatról.

Rendezése:

Az MKBT oktatási szakosztálya, valamint a KTM rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő szervezetek, akik erre a hatósági engedélyt megkapták.A záróvizsgák a tanfolyam végén vannak, a KTM rendeletben meghatározott feltételek szerint.Elméleti és gyakorlati vizsga követelményei: A 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./4. pontjában foglalt tematika alapján a 4. számú melléklet tartalmazza.

 

 

kutvez

Az MKBT Oktatási Szakosztálya Barlangi kutatásvezetői tanfolyamot hirdet 2019 év végi befejezéssel.

Jelentkezési határidő: 2019. február 17. szombat.

Felvételi konzultáció: 2019. február 23.-án szombaton 9 órától Budapesten (időbeosztás, részletes helyszín a jelentkezéseket követően az első körben válogatottak részére kerül megküldésre).

Jelentkezéseket az alábbi címen várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. az e-mail „tárgy” mezőbe a „Kutatásvezetői 2019 jelentkezés” szöveget írva.

 

A jelentkezés feltételei:
• Barlangi túravezetői végzettség (igazolványszám feltüntetésével) valamint legalább középfokú iskolai végzettség
• Szakmai barlangos önéletrajz és motivációs levél különös tekintettel arra, hogy hol és kikkel kutatott eddig az illető, illetve, hogy milyen tervei vannak a megszerzett képesítéssel.

A leírt és megnevezett kutatásokhoz kérjük a kutatásvezető(k) nevét és elérhetőségét megadni (telefon és mail cím). (A nem leinformálható kutatások, nem megfelelően megírt életrajz és motiváció kizáró okok az első körből is). A jelentkezések elbírálásánál kiemelt szerepet kap a kutatásvezetők véleménye a jelentkező korábbi munkásságáról, kutatási és csoportbeli tevékenységéről. Értékeljük emellett a jelentkező motiváltságát, vezetői képességeit, felelősségérzetét a természeti értékek iránt és közösségi magatartását. Fenti szempontok megjelenését várjuk el a motivációs levélben is.

A jelentkezések áttekintését követően, akiket érdemesnek találunk, elhívunk a felvételi konzultációra, erről a jelentkező értesítést kap. A felvételi konzultációra csak az előzetesen megválogatott jelentkezők kapnak értesítést!

Információ a tervezett tanfolyamról:

Az induló Kutatásvezetői tanfolyamot a technikai tanfolyamokhoz hasonlóan egy hetes bentlakásos rendszerrel kívánjuk megszervezni, melyet kiegészít a lejjebb részletezett két elméleti, későbbi hétvége. A bentlakásos rész helyszíne egy kiemelt kutatási területen lesz, előreláthatólag szállással étkezéssel. Az elméleti két hétvége Budapesten kerül megtartásra.
A tanfolyam díja 80 ezer forint körül várható, mely a pontos költségek (szállás és egyéb anyagok beszerzésének) függvénye. A bentlakásos hét elsősorban a tematika gyakorlatait részét tartalmazza, a vonatkozó elméleti előadások egy részével is kiegészítve.
Az egyhetes leigazolt és elfogadott gyakorlatot további két hétvége követi Budapesten az egyéb elméleti témákról. A vizsgát az év végére tervezzük.

Tekintettel a foglakozások létszámkorlátjára a bentlakásos hetet előreláthatólag két alkalommal tartjuk. Tavasszal, május 11-19 között és ősszel, szeptember második felében (egy jelentkezőnek egyiken kell csak részt venni).

 

Az oktatási szakosztály programjai
  
:

Belépés tagoknak