Túravezetői tanfolyam 2023 

A tanfolyam menete

 • Jelentkezés
 • Alapfokú tanfolyam lebonyolítása
 • Kötelező gyakorlati és elméleti hétvégék
 • Vizsga

Jelentkezés

Jelentkezni a tanfolyamra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

Szükséges csatolmányok

Alapfokú tanfolyam terv

Szükséges tartalmaznia:

 • Tervezett gyakorlatok és előadások, azokért felelős személyek megnevezésével - különös tekintettel arra, hogy ezek közül melyekért felelős a TV tanuló
 • Előadások és gyakorlatok technikai hátterének biztosítottsága
  (terem, eszközök stb.)

Nem szükséges tartalmaznia:

 • Pontos dátumok
 • Konkrét előadástervek
 • Egyéb, a tanfolyam egészét nem befolyásoló részletek 

Igazolás arról, hogy a TV jelentkező rendelkezik egy csapat megfelelő támogatásával az alapfokú tanfolyam lebonyolításához. (pl. egyesületi vezető támogató nyilatkozata, szükséges számú túravezetők együttes nyilatkozata)

MKBT OSz mentor neve - mentor lehet az OSz bármely oktatója. A tanuló mentort maga választhat a honlapon megtalálható oktatói listából. Szükség esetén az OSz lehetőségeihez mérten ebben segítséget nyújt.

Barlangász önéletrajz, melynek tartalmaznia kell a T2 vizsga teljesítésének dátumát

A jelentkezéseket az alapfokú tanfolyamok elindulása előtt, legkésőbb október 31-ig kell benyújtani.

TV2023Kedves Barlangászok!

 

Az Oktatási szakosztály idén ősszel barlangász túravezetői tanfolyamot indít. A tanfolyam struktúrája jelentősen eltér a korábbi években megszokottaktól, itt a túravezető hallgatók - az alapfokú létszámától függően - két vagy háromfős párost alkotva közösen megszerveznek, lebonyolítanak és vezetnek egy alapfokú tanfolyamot.

A hallgatók feladata tehát megtervezni, meghirdetni, és végigvinni egy alapfokú tanfolyamot kezdetektől a 2024-es központi vizsgáig. Ezen ellátott feladatok (elméleti előadást tart, gyakorlatot visz különböző barlangokba - köztük teljes hétvégéseket, ahol szállást, utazást, engedélyt, stb. szervez) alkotják a tanfolyam gyakorlati részének fő gerincét, és az elméleti ismeretek egy részét, hiszen ha jól oktatja, maga is birtokában kell legyen az ismereteknek. Természetesen a jogszabály által előírt kötelező elméleti előadások a hallgatóknak az OSZ oktatói részéről megtartásra kerülnek, a gyakorlatok, melyek nem képezik az alapfokú tanfolyam részét, abba nem integrálhatóak, szintén külön a hallgatóknak megtartásra kerülnek. 

 

Az Oktatási Szakosztály elkötelezett a Magyar barlangjárás és egyesületi élet elősegítésében, ezért ennek a tanfolyamnak tervezésénél próbáltuk azok részvételét előtérbe helyezni akik aktívan barlangásznak, a barlangász közösséget építik, az egyesületi életben szerepet vállalnak. Nem titkolt célunk az sem, hogy fellendítsük az utóbbi időben lefelé ívelő újonc barlangászok számát is azzal, hogy több alapfokú tanfolyam is indul. Összesen terveink szerint 3 vagy 4 alapfokú tanfolyam szervezése fér bele ebbe, mely lehet ősszel induló vagy legkésőbb januárban. Tehát a túravezetői tanfolyamnak tervek szerint maximum 8 fős hallgatósága lehet.

 

A részletekről és a jelentkezés menetéről részletesebb információkat hamarosan publikálunk. A tanfolyamra jelentkezés előfeltétele a korábbiakhoz hasonlóan a sikeres T2 vizsga megléte.

 

Szeretnénk jelezni felétek azt is, hogy továbbra is tervezzük későbbiekben hagyományos, korábbi struktúra szerinti túravezetői tanfolyamok szervezését is, ez egy plusz most, nem váltja fel a régi rendszert.

Ha kedvet érzel magadban, keresd fel az egyesületed vezetőit, többi aktív tagját, és győzd meg őket, hogy indítsatok alapfokú tanfolyamot, amit ti fogtok vezetni. 

 

 

 
Kedves Barlangászok!

Az Oktatási Szakosztály 2020. novembertől Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal.

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2020. szeptember 15.

 

2012 Njegos idokapu jujuA jelentkezés módja:

 • A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
 • Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre csatolva, sajatnev.pdf vagy sajatnev.doc címmel docx vagy pdf file formátumban.
  Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazza a következőket:
 • személyes adatok
 • eddigi elvégzett barlangász tanfolyamok
 • egyéb barlangász tevékenységek (pl kutatás, térképezés...)
 • bejárt barlangok (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket)
 • néhány mondatos motivációs rész
 • dátum
 • Túravezetői ajánlás elküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 • 2 db igazolványkép készítése.

 • Az igazolványképet a jelentkezési határidőig el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
  minimum 800 * 800 pixel, színes, teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt és alatta, a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. 
Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, mely megszerzésének legvégső határideje: 2020. október 2.

Felvételi vizsga 2020 október 3. szombat

 

A felvételi teszt jellegű írásbeli lesz az alábbi anyagokból:

Magyarország Fokozottan Védett Barlangjai könyv elég sok adatot, szakszöveget tartalmaz. Nem a szakszövegre vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy egy leendő túravezető mennyire van képben a hazai barlangokkal kapcsolatosan. Elvárható egy túravezetőtől, hogy egy megadott irodalom lényegi, fontos elemeit ki tudja szűrni. A legjellegzetesebb és közismertebb barlangok feltárásának körülményiről és felfedezőiről várhatóak tesztkérdések, valamint a barlangok morfológiai jellegéről és földtani jellegzetességeiről. Nem fogjuk a könyvet szó szerint kikérdezni.

Felhívjuk a figyelmet (későbbi viták és sérelmek elkerülése végett), hogy aki nem megfelelő képet, önéletrajzot küld, az űrlapot nem megfelelően tölti ki vagy határidő után jelentkezik, azt későbbiekben pótolni nem lehet és nem áll módunkban felvételire és tanfolyamra bocsátani. Aki mindent jól adott le, arról 5 napon belül visszaigazolást kap.

A tanfolyam díja előreláthatólag 80.000 Ft lesz, melyet két részletben (első felét a tanfolyam kezdetekor, másodikat a tanfolyam félidejében) kell befizetni.

A tanfolyamot 20 fővel tervezzük megtartani.

A tanfolyam első kötelező programja a Szakmai Napokon való részvétel 2020. november 7-8).

A tanfolyamra a korábbi évek gyakorlata, valamint az előzetes szándéknyilatkozatok szerint nem fogunk mindenkit felvenni, azaz javasolt a felkészülés. Az elméleti felvételi mellett figyelembe fogjuk venni a jelentkező csoportban lévő aktivitását, a korábbi T2 tanfolyamon és annak vizsgáján nyújtott teljesítményét, s egyéb barlangi tevékenységeit.
 
 
 
Kedves barlangászok!

Az Oktatási Szakosztály 2017 novembertől 2018 októberig Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal (2017-ben november 4-5, december elején 1 hétvége).

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2017. szeptember 30.

A jelentkezés módja:

 1. A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
 2. Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, csatolva, sajatnev.pdf, sajatnev.doc címmel Word vagy PDF file formátumban. 
  Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazzon:  személyes adatokat, eddigi elvégzett barlangász tanfolyamokat, egyéb barlangásztevékenységeket (pl kutatás, térképezés...), bejárt barlangokat (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket), néhány mondatos motivációs részt, dátumot
 3. Túravezetői ajánlás elküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 4. 2 db igazolványkép készítése. 
  Az igazolványképet el kell hozni a felvételire, de a jelentkezési határidőig scannelve el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
  scannelve minimum 800 * 800 pixel, színes, teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt, és alatta a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen, és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. 

Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, melynek megszerzésének legvégső határideje: 2017. október 27.

 
 

Felvételi vizsga 2017. október 28. szombat

A felvételi teszt jellegű írásbeli lesz az alábbi anyagokból:

Magyarország Fokozottan Védett Barlangjai könyv elég sok adatot, szakszöveget tartalmaz. Nem a szakszövegre vagyunk kíváncsiak, hanem arra hogy egy leendő túravezető mennyire van képben a hazai barlangokkal kapcsolatosan. Elvárható egy túravezetőtől, hogy egy megadott irodalom lényegi fontos elemeit ki tudja szűrni. A legjellegzetesebb és közismertebb barlangok feltárásának körülményiről és felfedezőiről, valamint a barlangok morfológiai jellege és földtani jellegzetességei jöhetnek számításba. Nem fogjuk a könyvet szó szerint kikérdezni.

Felhívjuk a figyelmet (későbbi viták és sérelmek elkerülése végett), hogy aki nem megfelelő képet, önéletrajzot küld, az űrlapot nem megfelelően tölti ki vagy határidő után jelentkezik, azt későbbiekben pótolni nem lehet és nem áll módunkban felvételire és tanfolyamra bocsátani. Aki mindent jól adott le, arról 5 napon belül visszaigazolást kap.

A tanfolyam díja előreláthatólag 45.000 Ft lesz, melyet két részletben (első felét a tanfolyam kezdetekor, másodikat a tanfolyam félidejében) kell befizetni.

A tanfolyamot 20 fővel tervezzük megtartani.

A tanfolyam első kötelező programja a Szakmai Napokon való részvétel (2017. november 4-5).

Az MKBT Oktatási Szakosztály nevében, 

Tarczi Zsófi

Az Oktatási Szakosztály 2014 novembertől 2015 novemberig Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal (2014-ben november 8-9, december elején 1 hétvége...).

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2014.09.30.

A jelentkezés módja:

 1. A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
  Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, csatolva, sajatnev.pdf, sajatnev.doc címmel Word vagy PDF file formátumban. Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazzon:  személyes adatokat, eddigi elvégzett barlangász tanfolyamokat, egyéb barlangásztevékenységeket (pl kutatás, térképezés...), bejárt barlangokat (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket), néhány mondatos motivációs részt, dátumot
 2. 3. Túravezetői ajánlás elküldése küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 3. 2 db igazolvány kép készítése. Az igazolványképet el kell hozni a felvételire, de a jelentkezési határidőig scannelve el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
 4. scannelve minimum 800 * 800 pixel, színes,teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt, és alatta a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen, és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, melynek megszerzésének legvégső határideje 2014. december 15. ( T2-es vizsga húzórendszerek és társmentések része az október 4-én megrendezett Központi Vizsga pótvizsgáján is letehető. )

Felvételi vizsga 2014. október 19 vasárnap