TV2023Kedves Barlangászok!

 

Az Oktatási szakosztály idén ősszel barlangász túravezetői tanfolyamot indít. A tanfolyam struktúrája jelentősen eltér a korábbi években megszokottaktól, itt a túravezető hallgatók - az alapfokú létszámától függően - két vagy háromfős párost alkotva közösen megszerveznek, lebonyolítanak és vezetnek egy alapfokú tanfolyamot.

A hallgatók feladata tehát megtervezni, meghirdetni, és végigvinni egy alapfokú tanfolyamot kezdetektől a 2024-es központi vizsgáig. Ezen ellátott feladatok (elméleti előadást tart, gyakorlatot visz különböző barlangokba - köztük teljes hétvégéseket, ahol szállást, utazást, engedélyt, stb. szervez) alkotják a tanfolyam gyakorlati részének fő gerincét, és az elméleti ismeretek egy részét, hiszen ha jól oktatja, maga is birtokában kell legyen az ismereteknek. Természetesen a jogszabály által előírt kötelező elméleti előadások a hallgatóknak az OSZ oktatói részéről megtartásra kerülnek, a gyakorlatok, melyek nem képezik az alapfokú tanfolyam részét, abba nem integrálhatóak, szintén külön a hallgatóknak megtartásra kerülnek. 

 

Az Oktatási Szakosztály elkötelezett a Magyar barlangjárás és egyesületi élet elősegítésében, ezért ennek a tanfolyamnak tervezésénél próbáltuk azok részvételét előtérbe helyezni akik aktívan barlangásznak, a barlangász közösséget építik, az egyesületi életben szerepet vállalnak. Nem titkolt célunk az sem, hogy fellendítsük az utóbbi időben lefelé ívelő újonc barlangászok számát is azzal, hogy több alapfokú tanfolyam is indul. Összesen terveink szerint 3 vagy 4 alapfokú tanfolyam szervezése fér bele ebbe, mely lehet ősszel induló vagy legkésőbb januárban. Tehát a túravezetői tanfolyamnak tervek szerint maximum 8 fős hallgatósága lehet.

 

A részletekről és a jelentkezés menetéről részletesebb információkat hamarosan publikálunk. A tanfolyamra jelentkezés előfeltétele a korábbiakhoz hasonlóan a sikeres T2 vizsga megléte.

 

Szeretnénk jelezni felétek azt is, hogy továbbra is tervezzük későbbiekben hagyományos, korábbi struktúra szerinti túravezetői tanfolyamok szervezését is, ez egy plusz most, nem váltja fel a régi rendszert.

Ha kedvet érzel magadban, keresd fel az egyesületed vezetőit, többi aktív tagját, és győzd meg őket, hogy indítsatok alapfokú tanfolyamot, amit ti fogtok vezetni.