Az Oktatási Szakosztály 2014 novembertől 2015 novemberig Barlangi Túravezetői tanfolyamot indít, kb. havi egy hétvégés elfoglaltsággal (2014-ben november 8-9, december elején 1 hétvége...).

Jelentkezések beérkezésének határideje: 2014.09.30.

A jelentkezés módja:

  1. A következő internetes űrlap kitöltése: katt ide!
    Barlangos önéletrajz küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, csatolva, sajatnev.pdf, sajatnev.doc címmel Word vagy PDF file formátumban. Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazzon:  személyes adatokat, eddigi elvégzett barlangász tanfolyamokat, egyéb barlangásztevékenységeket (pl kutatás, térképezés...), bejárt barlangokat (nem kell oldalakon keresztül sorolni, csak a számodra jelentősebbeket), néhány mondatos motivációs részt, dátumot
  2. 3. Túravezetői ajánlás elküldése küldése a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
  3. 2 db igazolvány kép készítése. Az igazolványképet el kell hozni a felvételire, de a jelentkezési határidőig scannelve el kell küldeni a jelentkezéssel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha a fénykép megfelel az alábbiaknak:
  4. scannelve minimum 800 * 800 pixel, színes,teljes arc, szemből, nyitott szemekkel, természetes arckifejezés, egyszínű, világos háttér, árnyékmentes arc és háttér, fejfedő nélkül, retusálás nélkül, az arc legalább a kép fele-kétharmada legyen és legyen szabad hely a fej felett, oldalt, és alatta a vállak látszódjanak, a kép jpg formátumú legyen, és a neve a hallgató neve legyen, egyéb karakterek nélkül (pl: Gipsz Jakab.jpg).  Ide kattintva láthattok jó és rossz példákat. Túravezetői tanfolyamon való részvételhez T2-es vizsgával kell rendelkezni, melynek megszerzésének legvégső határideje 2014. december 15. ( T2-es vizsga húzórendszerek és társmentések része az október 4-én megrendezett Központi Vizsga pótvizsgáján is letehető. )

Felvételi vizsga 2014. október 19 vasárnap

A felvételi teszt jellegű írásbeli lesz az alábbi anyagokból:

  • A barlangjárás alapjai (Szerkesztette: Németh Tamás, Rose György Megjelenés éve: 1995 Kiadó: Virág Tibor, Budapest) itt megtalálható
  • Magyarország Fokozottan Védett Barlangjai (Szerkesztő: Székely Kinga Megjelenés éve: 2003 Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó, Budapest )
  • www.termeszetvedelem.hu - ról aktuális barlangméretek ( http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_543 )


Magyarország Fokozottan Védett Barlangjai könyv elég sok adatot, szakszöveget tartalmaz. Sokan kérdezték mit kell belőle tudni. Aki eddig megkérdezte, ezt a választ kapta e-mailben: Nem a szakszövegre vagyunk kíváncsiak, hanem arra hogy egy leendő túravezető mennyire van képben a hazai barlangokkal kapcsolatosan.Elvárható egy túravezetőtől, hogy egy megadott irodalom lényegi fontos elemeit ki tudja szűrni.A legjellegzetesebb és közismertebb barlangok feltárásának körülményiről és felfedezőiről, valamint a barlangok morfológiai jellege és földtani jellegzetességei jöhetnek számításba.Nem fogjuk a könyvet szó szerint kikérdezni.

Felhívjuk a figyelmet (későbbi viták és sérelmek elkerülése végett), hogy aki nem megfelelő képet, önéletrajzot küld, az űrlapot nem megfelelően tölti ki vagy  határidő után jelentkezik, azt későbbiekben pótolni nem lehet, és nem áll módunkban felvételire és tanfolyamra bocsátani. Aki mindent jól adott le, arról 5 napon belül visszaigazolást kap.

Az MKBT Oktatási Szakosztály  nevében, Katona József